Vanaf wanneer mag je een vakantiejob doen?

14 jaar en als jobstudent aan de slag? Helaas Hollandse Pindakaas. Dat zal niet lukken. Vanaf 15 jaar mag je onder bepaalde voorwaarden wel aan de slag. Toch zijn daar regels aan verbonden. Hoe oud moet je zijn? Hoe oud mag je maximaal zijn? Hoe zit het als je binnenkort wel nog jong bent maar geen student meer? Dat en veel meer, coming up!
group-of-people-during-daytime_a6039e6b100ad49d0dad3ff571994148%20%284%29

Bijverdienen als jobstudent, doen! Nu kan het nog aan een fiscaal voordelig tarief. Met andere woorden: het verschil tussen bruto en netto is nog niet groot. Een volwaardige werknemer draagt dus veel meer af aan de belastingen. Nog met andere woorden: je kan veel geld verdienen, recht de pocket in. Wat houdt je tegen? O ja, misschien sta je net iets te vlug te trappelen en moet je nog een (paar) jaartje(s) wachten.

Hoe oud moet je minimaal zijn voor een studentenjob?

Sowieso moet je minimaal 15 jaar zijn. Onder de 15 kan je geen aanspraak maken op het statuus van jobstudent. Ben je net vijftien dan moet je aantonen dat je geen voltijdse leerplicht meer hebt. Pas dan maak je aanspraak op een studentenjob. Bovendien moet je aantonen dat je de eerste twee jaar van je middelbaar hebt gedaan.

Staat nu elke job open voor iemand van 15 jaar? Nope! In bepaalde sectoren kan je nog steeds niet aan de slag. Licht werk mag, zwaar industrieel werk zeker niet. Dus aan de slag in de plaatselijke supermarkt om de rekken te vullen? Sure! In de zwaardere sectoren kan absoluut niet. Daar zijn de miniumvereisten nog steeds 16 jaar. Reken dus maar dat de echte grens van studentenwerk op 16 jaar ligt.

Wat is de maximale leeftijd van een jobstudent?

Zolang je student bent, maak je aanspraak op het statuut van jobstudent. Dus die eeuwige student is ook een eeuwige jobstudent. Met alle fiscale voordelen van dien. Er is dus geen maximumleeftijd. Wie meer dan 475 uur presteert, die wordt wel geleid nog het -licht- andere statuut van werkstudent.

Wie behoort ook niet tot de studenten: een werknemer die voltijds aan de slag is maar besluit om nog een opleiding te gaan volgen. Je kan dus niet aan de slag als jobstudent omdat je een opleiding volgt. Dat staat volledig los van de leeftijd. Dus zelfs al ben je nog maar 18 jaar, dit kan niet.

Dus...

Of je in aanmerking komt voor het interessante statuut van jobstudent heeft eerder te maken met het deeltje ‘student’ in jou dan met je leeftijd. Uiteraard zijn er beperkingen qua leeftijd maar belangrijker is je schoolse traject. Enige uitzondering op de regel is de periode net na het afstuderen. Wie afstudeert in juni, kan ook in de zomermaanden daarna nog genieten van het studentenstatuut. Dan kan je een laatste keer flink cashen voor de grote boze belastingswereld roept.

Vind een nice studentenjob