Is een combinatie van flexijob en pensioen toegelaten?

Stel: je wil een gepensioneerde een flexijob in je bedrijf laten invullen. Is daar een wettelijk kader voor? Ja, als gepensioneerde mag je een flexi-job gaan invullen maar.... daar zijn voorwaarden aan verbonden.
man-in-black-suit-jacket-using-macbook_e26b8ea547c4e0b4ce0e4c68d0a59c97%20%284%29

Alles veranderde in 2018. Voorheen mocht een gepensioneerde geen flexi-job uitoefenen. Op straffe van verlies van dit vervangingsinkomen. Nu mag het dus sinds een aantal jaar wel. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden wanneer je een geldig flexi-job contract wil aanbieden aan een gepensioneerde.

De voorwaarden om flexi-job en pensioen te combineren

Er zijn een aantal spelregels voor de gepensioneerde om in aanmerking te komen voor een flexi-job.

  • een gepensioneerde mag onbeperkt bijverdienen met een flexijob indien hij of zij 65 jaar is geworden.
  • of wanneer de gepensioneerde een loopbaan heeft gehad van minstens 45 jaar
  • ben je jonger dan 65, dan moet er ook voldoende tijd zitten tussen de einde van je loopbaan en de start van je flexi-job.

Die laatste vraagt vast wat extra uitleg en een voorbeeld. Hier gaan we! Officieel stelt de regel:

De gepensioneerde moet voor het begin van kwartaal 1 met pensioen gegaan zijn om in kwartaal 2 te kunnen werken als flexi.

Dus wil je in januari 2023 aan de slag en ben je nog geen 65 jaar. Dan moet je al voor 1 oktober 2022 op pensioen zijn. Pas dan zit er voldoende tijd tussen je actieve loopbaan en je flexi-job als gepensioneerde.

Gepensioneerde flexi-jobbers in jouw zaak?

Waarom vertellen we jou dit? In principe is het aan de gepensioneerde om zelf na te gaan of hij of zij in aanmerking komt voor een flexi-job. Toch merken we dat veel mensen niet op de hoogte zijn. Nu kan jij helpen en duiding verstrekken.

Wat wij voor jou kunnen doen, is een flexijobbende gepensioneerde aanreiken. We gaan matchen op eerdere ervaringen, mobiliteit en profiel om jou de beste bijverdieners voor te stellen. Uiteraard is de check van het statuut dan al gebeurd. Met Work Today ben je zeker dat de gepensioneerde die we voorstellen in het juiste statuut tewerkgesteld zal worden. Dus alweer een zorg minder. Registreer je hier en wij doen de rest!

Vind geschikte flexi-jobbers