Hoe kies je tussen een flexi-jobber en een extra?

De zoektocht naar horecapersoneel loopt tegenwoordig niet van een leien dakje. Heb je een succesvolle horecazaak, maar ook handen te kort? Dan kan je gelukkig beroep doen op tijdelijk bijkomende werknemers. Maar flexi-job of extra, wat is nu de beste en voordeligste keuze?
unsplash-image_4b788c91a295776b2d43d449499afffb%20%289%29

Ook in 2023 staat horecapersoneel in de lange lijst van knelpuntberoepen. Zeker in de zomer, wanneer de terrasjes vollopen en er een tandje bijgestoken moet worden, is het vinden van personeel een uitdaging. Zoek je (snel) extra personeel om de piekmomenten in je horecazaak op te vangen, dan kan dat via verschillende statuten.

Flexi-job in de horeca

Het flexi-jobstatuut werd in 2015 speciaal voor de horeca ingevoerd en geeft je als ondernemer de gelegenheid om heel voordelig een tijdelijke werkkracht aan te nemen.

Flexi-job is een vorm van gelegenheidswerk. De werknemers zijn gepensioneerden of mensen die naast een tewerkstelling van minstens 4/5 een centje bijverdienen in jouw zaak.

Het minimumloon voor flexi-jobwerknemers ligt vast en is voor elke functie dezelfde. Telkens wanneer de spilindex is overschreden, wordt dat bedrag geïndexeerd. Vanaf 2022 bedraagt het loon minstens 10,97 euro/uur en daar komt nog 7,67% vakantiegeld bovenop, dat samen met het loon wordt uitbetaald. In totaal bedraagt het minimumloon per uur dus 11,81 euro.

Groot voordeel

Het flexi-loon, de vergoedingen en het vakantiegeld zijn aftrekbare beroepskosten. Op zon- en feestdagen en ‘s nachts heeft de flexi nog recht op extra tegemoetkomingen.

Extra in de horeca

Het extra-statuut in de horeca is ook een tijdelijke overeenkomst, maar eentje met een maximum van twee opeenvolgende werkdagen. In dit statuut mogen extra’s 50 kalenderdagen per jaar werken.

Je kan als extra tewerkgesteld worden wanneer je niet in aanmerking komt om als flexi te werken.

Zullen wij je verder gidsen doorheen het hele proces, zodat jij je als ondernemer snel weer kan focussen op je werk? Maak een account aan op Work Today en wij helpen je de beste en voordeligste bijverdieners te vinden voor jouw horecazaak.

Laat je bijstaan