Jobstudent, flexi-job of extra? Hoe maak je de keuze?

woman-standing-on-food-counter_98987eab386a47c08dfe1728dc49c935

De zaken gaan goed en je kan tijdens piekmomenten wel een paar extra handen gebruiken. Maar wat kies je nu? Schakel je best een jobstudent, flexi-jobber of toch maar een extra werkkracht in? Weet dat er statuten zijn die financieel een pak kosten uitsparen. Zo kan jij tijdens hectische periodes je team versterken zonder financiële kater of extra kopzorgen.

Jobstudent, flexi-job of extra werkkracht? Het zijn drie goedkopere manieren om iemand tijdelijk aan te werven wanneer je extra gemotiveerde krachten nodig hebt. Wat is het verschil en welk systeem biedt het meeste voordelen?

Snel extra hulp van jobstudenten

Zeker tijdens vakanties is een jobstudent interessant en ze mogen in alle sectoren aan de slag gaan. Jobstudenten moeten wel minstens 15 jaar zijn en minimum drie volledige jaren van het middelbaar hebben voltooid of in hetzelfde jaar 16 worden. De meeste studenten willen graag bijverdienen, vervangen vlot vast personeel dat met verlof is en zijn ideaal om bij te springen tijdens drukke momenten.

Misschien wel de grootste plus: een jobstudent is voor jou als ondernemer het voordeligst. Als werkgever betaal je voor jobstudenten een minimale RSZ-bijdrage van 5,43 procent. Nieuw sinds 1 januari 2023 is dat jobstudenten 600 uur per jaar mogen werken aan verminderde sociale bijdragen. Die uren kunnen vrij gekozen worden, verspreid over het hele jaar. Ook veel flexibiliteit dus, voor jou als werkgever.

Heb je binnenkort enkele vacatures, dan kan zo’n studentenjob bovendien een springplank zijn. Je test de kwaliteiten van de studenten op de werkvloer, ze leren het bedrijf kennen en het bespaart je straks misschien een lastige zoektocht naar de geknipte werknemer.

Onbeperkt flexi-jobben in bepaalde sectoren

Werkgevers die tijdelijk nood hebben aan extra handen, kunnen sinds enkele jaren ook met flexi-jobbers werken. Dankzij deze vorm van tewerkstelling kunnen mensen die drie kwartalen eerder minstens vier vijfde hebben gewerkt of gepensioneerd zijn, voordelig bijverdienen.

Het grootste voordeel voor jou als werkgever is dat flexi-jobbers geen beperking hebben wat uren betreft. Ze zijn heel enthousiast om te werken én ze zijn ook inzetbaar tijdens de blok, examenperiodes of tweede zit. Heb je dus ook in die periodes extra krachten nodig, dan is een flexi-job een heel flexibele, efficiënte en betaalbare oplossing. Met een beetje geluk brengt hij of zij ook nog eens een pak ervaring mee die hij opdeed bij een andere werkgever.

De regelgeving rond flexi-jobs is wel iets strakker. Zo mogen ze niet in alle sectoren aan de slag en zijn er voorwaarden die je als werkgever moet respecteren. Maar eenmaal alle documenten opgemaakt zijn, kan je ze makkelijk aanpassen aan een andere medewerker of periode.

Flexi-jobbers betalen trouwens geen sociale bijdragen of belastingen, en als werkgever betaal je op het loon enkel een bijzondere werkgeversbijdrage van 25%. Een win-win dus.

Een ervaren extra werkkracht

Iets minder flexibel, maar ook een extra werkkracht kan de werkdruk verlichten. Houd er wel rekening mee dat dit de oplossing is met de zwaarste kosten. Voor een gewone werknemer betaal je de standaard RSZ-bijdrage. Hierdoor wordt de loonkost ervaren als vrij hoog.

Het voordeel is dan weer dat je sneller de juiste man/vrouw op de juiste plaats hebt. Zoek je dus ervaring of maturiteit, dan is dit een goede optie.

Op zoek naar het voordeligste, tijdelijke contract voor jouw zaak? Met Work Today helpen we jou om de beste bijverdieners te vinden. Registreer je nu!

Klaar om van slag te gaan met flexi's of jobstudenten?