Hoeveel dagen mag je een jobstudent tewerkstellen?

In België is het een slimme zet om als werkgever een jobstudent in te huren tijdens drukke periodes. Maar hoeveel dagen mag je een jobstudent tewerkstellen? En bestaan er hier uitzonderingen op? In deze blog bespreken we alle regels van de Belgische arbeidswetgeving voor het tewerkstellen van jobstudenten.
woman-holding-magnifying-glass_803757e4152e4d94d19e979b6bcc2820%20%283%29

Jobstudenten mogen tot 600 uur per kalenderjaar werken

Het staat zwart op wit te lezen in de Belgische wetgeving: Jobstudenten mogen tot 600 uur per kalenderjaar werken. Dat is samen zo’n 75 dagen. Deze uren zijn vrij te kiezen en mogen het hele jaar door gepresteerd worden. De enige restrictie is dat een jobstudent maximum 6 dagen per week mag werken - ook op zondag - tenzij er andere sectorale voorschriften gelden.

Ook als werkgever doe je er goed aan om dit maximum te respecteren: tot 600 gewerkte uren hoef je namelijk geen bedrijfsvoorheffing betalen en geniet je van een verlaagd RSZ-tarief van 5,43%.

Jobstudenten vs. nachtwerk

Nachtarbeid is bij wet verboden voor jobstudenten, behalve in het geval van enkele duidelijk geformuleerde uitzonderingen. Zo mogen studenten vanaf 16 jaar in de horeca tot 23 uur werken. De voorwaarde is wel dat ze na het werk met het openbaar vervoer - of met vervoer voorzien door de werkgever - terug naar huis kunnen.

Speciale regels voor minderjarige jobstudenten

Er gelden speciale regels wanneer je een minderjarige jobstudent aanneemt. Zo mogen deze studenten maximaal 5 dagen per week werken, en slechts in uitzonderlijke gevallen op zondag. Daarnaast hebben jobstudenten onder de achttien recht op meer pauze: Voor een werkdag van meer dan 4,5 uur hebben ze recht op een half uur rust, voor een werkdag langer dan zes uur wordt dit opgetrokken tot 1 uur pauze.

Het statuut van werkstudent

Wil je jobstudent meer dan 600 uur op jaarbasis werken? Dan krijgt hij/zij het statuut van werkstudent. Concreet betekent dit dat je als werkgever de normale sociale bijdragen (32%) moet betalen en dat ook de student 13,07% moet afdragen.

Moraal van het verhaal: Het inschakelen van jobstudenten is slim, zolang je maar de letter van de wet volgt. Hou het aantal gewerkte dagen en uren goed bij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo kan jij zorgeloos extra werkkrachten inschakelen in drukke periodes!

Hulp nodig bij het registreren van je jobstudent?